1.12.2022

pikantny gulasz z łopatki...

Składniki:
łopatka wieprzowa 70 dag bez kości + mąka pszenna 4 łyżki do obsypania, smalec 2 łyżki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, woda 4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 2-3 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki + śmietana 12% 100 gram + woda 2 szklanki


Świeżą łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę, obsypać mąką pszenną.

W garnku stopić smalec i wsypać łopatkę, zrumienić dobrze co jakiś czas zamieszać, dodać cebulę i czosnek drobno posiekany, liść laurowy i ziele angielskie, kostkę rosołową, zamieszać, podsmażać z 5 minut.

Wlać wodę, dodać sól i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa.

Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki wieprzowej na pikantnie jest doskonałym dodatkiem do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronu, ryżu, placka ziemniaczanego, również dobrze smakuje z pieczywem np na kolację..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!