30.11.2022

duszona czerwona kapusta z jabłkiem...

Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia, smalec 1 łyżka, jabłko 1 sztuka większe, cebula 1 sztuka średnia, goździki 4 sztuki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, sól 2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki, ocet winny 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka


Kapustę drobno pokroić do miski i zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić na 10 minut, wodę z kapusty odlać.

W garnku na smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę i jabłko obrane ze skórki.

Wsypać sparzoną kapustę, dodać sól, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty na mniejszym ogniu.

Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i wymieszać, gotować z 2 minuty.

Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - doskonała duszona czerwona kapusta z jabłkiem, goździkami na słodko kwaśno, idealny dodatek do wielu dań obiadowych.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!