19.10.2022

pyszne, łatwe ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami...

Składniki:
jajka 7 sztuk "M", cukier 1 szklanka, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 4 łyżki, dżem porzeczkowy 6 łyżek, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 60 dag, puder cukier do posypania - ile potrzeba


Składniki o temperaturze pokojowe=  do pojemnika dać miękką palmę, wsypać cukier, wbić jajka i mikserem utrzeć do spienienia na najwyższych obrotach z 3 minuty, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie, dość gęste ciasto.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i poukładać gęsto połówki śliwek skórką do dołu.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie , zawsze się udające ciasto ucierane idealna baza do wielu owoców świeżych i mrożonych ale po odmrożeniu........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!