13.09.2022

łatwe, mieszane drożdżowe śliwkowo-czekoladowe ciasto...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag + letnie mleko 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki i cukru, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 50 dag, szczypta soli, olej rzepakowy 6 łyżek, śliwki 70 dag, czekolada gorzka 200 gram, puder cukier do posypania - ile potrzeba


Świeże drożdże rózgą wymieszać z letnim mlekiem 3/4 szklanki, łyżką mą i cukru, zostawić przykryte na 30 minut.

Do zaczynu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, wlać szklankę mleka letniego i rózgą szybko wymieszać z 1 minutę.

Wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać olej rzepakowy i rózgą mieszać z 3 minuty, ciasto ma mieć dość lejącą konsystencję, miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma silikonowa 25x25 i keksówka silikonowa 20 cm (lub 1 duża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.

Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, mało pracochłonne ciasto drożdżowe, jest wyrabiane mieszaniem rózgą, gdyż ma dość lejącą konsystencję, doskonała baza do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!