15.08.2022

szybkowar- gołąbki drobiowe ze świeżymi pomidorami ...

Składniki:
ryż sypany 3 szklanki, mielone mięso drobiowe 80 dag, papryka słodka 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kucharek 3 łyżki, kapusta nie za twarda 1 główka duża, pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg, woda 1,5 szklanki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki


Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem jak najgłębiej głąb, główkę włożyć do wrzątku 3 litry, gotować chwilę i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw, w tej wodzie po parzeniu kapusty ugotować ryż (ryżu gotuję więcej, aby po nafaszerowaniu gołąbków z reszty farszu zrobić kotlety ryżowe, "zobacz TUTAJ" ), w razie potrzeby dolać wody do gotowania ryżu.

Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką, ostrą papryką, pieprzem mielonym, kucharkiem.

Na każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony.

Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty), na sitku układać gołąbki.

Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i do rana zostawiam do wystygnięcia, gołąbki zimne dobrze się wyjmują - ciepłe się rozlecą ) szybkowar zostawić otwarty, z wywaru można przygotować sos - nasze jedne z ulubionych gołąbków z farszem drobiowym z ryżem i gotowane w świeżych , zmiksowanych pomidorach, idealne na ciepło ale też i na zimno.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!