15.08.2022

"odwrócony" pyszny pieczony sernik śliwkowy z markizami...

Składniki:
twaróg półtłusty 500 gram, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietana 18% gęsta 800 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 6 łyżek, śliwki 60 dag, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, markizy kakaowe 9 sztuk duże


Składniki o temperaturze pokojowej= twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Do pojemnika dodać żółtka (z białek ubić od razu na sztywno pianę, odstawić), wsypać cukier, cukier wanilinowy i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy jajecznej dodać twaróg, śmietanę, wsypać kaszę manną, budyń waniliowy i mikserem połączyć składniki.

Na koniec dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach wmieszać w masę serową.

Opłukane, wypestkowane śliwki pokroić na 4 części, wsypać kisiel i wymieszać.

Keksówki silikonowe 22 cm (w mniejszych foremkach sernik lepiej się upiecze w środku), na dno foremek dodać śliwki, przyklepać, na śliwki pokruszyć na kawałeczki markizy.

Wlać masę serową, wygładzić wierzch.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C z 10 minut, w foremkach sernik wystudzić i schować do lodówki aby śliwki z kisielem zastygły.

Dobrze schłodzone foremki delikatnie nożem wokoło sernik oddzielić, nakryć talerzem i odwrócić, foremka poi chwili łatwo wyjdzie z sernika - wyjątkowy, przepyszny, delikatny, wilgotny "odwrócony" sernik ze śliwkami i markizami, ten sernik to mega sernik.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!