7.08.2022

pyszne drożdżowe na oleju z truskawkami łyżką wyrabiane...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1/2 szklanki, cukier i mąka po 1 łyżce

mąka tortowa 60 dag, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, jajka 4 sztuki "M", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, truskawki 70 dag, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Drożdże, mleko, cukier, mąkę rózgą lub łyżka wymieszać, nakryć miskę talerzem i zostawić na 30 minut.

Wsypać do zaczynu mąkę, cukier, sól, jajka, wlać mleko letnie, olej, aromat migdałowy, wbić jajka i dużą łyżką ciasto wyrabiać (ja siedziałam na balkonie w słońcu, miska na nogach i wyrabiałam ciasto, miskę wolną ręką dobrze trzymać) około 5 minut dość gęste ciasto, miskę nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, 3 keksówki silikonowe 20 cm (w mniejszych foremkach nie ma zakalca przy miękkich owocach) lub 1 duża forma 34x25 cm, ciasto do foremek rozłożyć, wygładzić wierzch, poukładać obrane truskawki, lekko je wcisnąć w ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto w foremkach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z truskawkami , wyrabiane dużą łyżką, jest delikatne, puszyste jak bułka maślana..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!