3.08.2022

pyszna zupa z młodej fasolki na szyjach indyka...

Składniki:
wywar: szyje indyka 4 sztuki średnie, woda 3,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostki rosołowe drobiowe 2 sztuki

fasolka szparagowa 80 dag, włoszczyzna młoda 1 pęczek + miękkie pomidory 8 sztuk średnie + ząbki czosnku 4 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki + przyprawa do pomidorów 1 opakowanie + woda 2 szklanki, koperek 1 pęczek


Szyje indyka średniej wielkości ugotować w szybkowarze z 50 minut, po wystudzeniu obrać mięso z kości a wywar przelać do garnka.

Opłukane fasolki szparagowe obrać i pokroić na kawałki, wsypać do wywaru.

Dodać do wywaru rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę z pomidorami, czosnkiem, wsypać sól, paprykę ostrą, gotować do miękkości fasolki.

Mąkę, przyprawę do pomidorów wymieszać rózgą z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek posiekany, obrame mięsko z szyjek i zdjąć z ognia, zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach i nie za gorąca, można podać z czym się lubi: ryż, makaron, lane kluski, ziemniaki - bardzo smaczna, lekka zupa z młodej fasolki szparagowej, z szyi indyka gotowanych w szybkowarze jest doskonały wywar do zupy i obrane mięsko........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!