Składniki:
jabłka 3 sztuki średnie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 3 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "L",
mleko 3/4 litra,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do pojemnika wsypać mąkę tortową, cukier wanilinowy, cukier, sól, proszek do pieczenia, dodać jajka, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę o nie za gęstej konsystencji.
Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy plastry.
Jabłka wsypać do ciasta, wymieszać i zostawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść nie za duże i nie za grube porcje ciasta, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz i smażyć kolejne porcje placuszków, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, szybkie i proste placuszki waniliowe z jabłkami, bardzo nam smakują na ciepło ale również na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!