30.04.2022

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką...

Składniki:
mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, drożdże suche 7gram 1 opakowanie, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, palma stopiona 100 gram, truskawki 70 dag, mąka pszenna 2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, palma 12,5 dag miękka


Do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz, hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce po szypułkach, pokroić w talarki.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę, 3 keksówki silikonowe 20 cm (lub 1 forma 34x20 cm), do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką.

Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży, z truskawkami i kruszonką smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!