5.12.2021

pyszne ciasto tzw."cielak" ale po mojemu...

Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, palma 20 dag miękka, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, kakao 8 łyżek, sok wiśniowy 1/4 szklanki + woda 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, orzechy włoskie łuskane 20 dag, jabłka 3 sztuki, gruszki 3 sztuki, puder cukier 1 szklanka, gorąca woda 2-3 łyżki


Jajka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać sok z wodą, aromat waniliowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Wsypać orzechy włoskie nie za drobno rozdrobnione w rozdrabniaczu, połączyć składniki.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć w formie, wygładzić wierzch ciasta.

Na cieście rozłożyć kawałeczki jabłek i gruszek, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut.

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasto, zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień do jedzenia - doskonałe ciasto tzw. cielak, ale jest u[pieczony po mojemu, ciasto jest mocno kakaowe, orzechowe, owocowe i wilgotne........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!