25.06.2021

dorsz czarny w zalewie octowej słodko-kwaśnej...

Składniki:
dorsz czarny świeży filety 4 sztuki duże, mąka pszenna 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 litra

zalewa octowa: woda 1,5 litra, cukier 4-5 łyżek, ocet 10% 3/4 szklanki, cebula 3 sztuki większe, gorczyca 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki

Duże filety dorsza czarnego opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić każdy filet na 3-4 porcje.

Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i obtaczać z każdej strony filety, kłaść na mocno rozgrzany olej rzepakowy i smażyć na rumiano z każdej strony, układać w naczyniu w którym będzie zalewa.

Wodę zagotować z cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowy, cebulą pokrojoną na kawałeczki, gotować z 5 min ut, na koniec wlać ocet 10% i tylko zagotować, zdjąć z ognia.

Gdy zalewa jest jeszcze letnia wlać do ryby i zostawić w lodówce co najmniej na 24 godziny - filety z dorsza czarnego doskonale smakują w zalewie octowej słodko - kwaśnej nie tylko na zakąskę........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!