18.05.2021

pyszna drożdżówka z kurkumą i borówkami...

Składniki:
drożdże świeże 7 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 1,5 szklanki, palma 100 gram stopiona, aromat waniliowy 3 krople, jajka 1 sztuka "L", żółtka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, kurkuma 2 łyżeczki, borówki 500 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2 łyżki

Drożdże wkruszyć do misy robota i wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, przykryć talerzem i zostawić na 30 minut do podrośnięcia.

Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać borówki opłukane, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia - bardzo smaczna, lekka, puszysta, wilgotna drożdżówka z jagodami, dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor ciasto........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!