26.03.2021

naleśniki delikatne budyniowe z dżemem...

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sól 2 szczypty, kurkuma 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki "L", mleko 1/2 litra, woda gazowana 2-3 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek, dżem z czarnej porzeczki 280 gram lub inny


Do wysokiego pojemnika wsypać mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier, kurkumę, sól, wbić jajka, wlać mleko, olej, wodę gazowaną i mikserem wszystko dokładnie połączyć z 2 minuty, odstawić na 30 minut.

Patelnia naleśnikarka 22 cm przetarta olejem i mocno rozgrzana, chochelką nalać porcję ciasta aby było cienkie, z każdej strony smażyć na złocisto, usmażone kłaść na talerz.

Każdy naleśnik posmarować ulubionym dżemem i składać na "cztery", podawać posypane puderm cukrem i np. z kawą zbożową z mlekiem - bardzo smaczne naleśniki z budyniem, bardzo delikatne, aromatyczne, smakują z różnymi słodkimi dodatkami..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!