23.02.2021

szybkowar-rolada z szynki wieprzowej do pieczywa...

Składniki:
szynka wieprzowa surowa 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony ziołowy 1 łyżeczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, smalec 1/2 kostki, woda 2 szklanki



Porcję szynki wieprzowej rozciąć na połowę uważając, aby nie przeciąć całkiem, potem nożem nacinać co kawałek, nakryć folią spożywczą i tłuczkiem porozbijać.

Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i ciasno zwinąć roladę, owinąć grubszą nicią i do lodówki na całą noc.

Na smalcu w garnku szybkowara z każdej strony mocno zrumienić roladę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu z 55 minut.

Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar (z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki - bardzo smaczna rolada z szynki wieprzowej z szybkowara, jest idealna do pieczywa ale też można podać grubsze porcje na obiad z sosem z gotowania........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!