21.02.2021

kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym...

Składniki:

podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka

sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek



Odmrożone kostki mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną.

Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.

Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano na średnim ogniu.

Włoszczyznę i cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, dodać soli, pieprzu, cukru, ocet i wlać sok pomidorowy, zagotować, zmiksować pałką blendera, dodać posiekaną drobno (lub w rozdrabniaczu) natkę pietruszki, podawać kotlety z sosem - doskonały sposób na wykorzystanie mrożonych kostek mintaja, po rozmrożeniu i zmielone są pyszne kotlety rybne.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!