14.02.2021

smaczne kotlety ziemniaczano-twarogowe z sosem czosnkowym...

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, cebula smażona 2 sztuki średnie, olej rzepakowy 6 łyżek, majeranek 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

sos czosnkowy: ząbki czosnku 4 sztuki duże, ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jogurt gęsty 380 gram koperek 1/2 pęczka, szczypiorek 1/2 pęczka



Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty.

Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.

Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.

Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!