15.02.2021

smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z jabłkiem, śliwką...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 1 sztuka + 3 żółtka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jabłka 4 sztuki, śliwki 70 dag



Świeże drożdże w misie robota rozetrzeć z 1,5 szklanką letniego mleka, z łyżką cukru i mąki, odstawić przykryte talerzem na 30 minut.

Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajko i żółtka, wlać olej rzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm (lub jedna duża forma 35x25 cm), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek.

Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczna, prosta, łatwa do upieczenia drożdżówka śliwkowo - jabłkowa, najlepiej smakuje upieczona wieczorem i na następny dzień jest idealna..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!