Składniki:
papryka 8 sztuk większa, ryż 2 woreczki, mielona łopatka 35 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzony, dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, pokrojoną cebulą i koperkiem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryką ostrą, bułką odciśniętą z wody.
Z papryk odciąć czubki, zostawić, usunąć pestki i wypłukać pod zimną wodą. każdą paprykę nadziać do pełna farszem.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się na dnie papryka), wkładać papryki, nakryć odciętym czubkiem, wlać wodę i zamknąć, po zagotowaniu gotować 25 minut.
Szybkowar otworzyć i dobrze wystudzić-łatwej się wyciąga i się nie rozlecą papryki - bardzo smaczna, sycąca papryka faszerowana i przygotowana w szybkowarze jest doskonałym posiłkiem na obiad i na kolację, smakuje również na zimno..........SMACZNEGO!!!
Właśnie się gotują, na moje imieniny. 5 listopada - Elżbiety. Oby tylko się udały.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Dniu Imienin smacznie życzę💐💐💐
UsuńDziękuję,za życzenia,
OdpowiedzUsuńnapiszę jak smakowały, gdy już będę wolna 😊
Udały mi się te papryki od Ciebie, dziękuję, polecam tę potrawę i Twój przepis na moim blogu
OdpowiedzUsuńhttps://uelizki.blogspot.com/2022/11/papryka-faszerowana-z-szybkowara.html
Proszę zajrzeć, sprawdzić i jednocześnie, jeśli to możliwe wyrazić zgodę by mogło tak pozostać.
Życzę radości z gotowania i jeszcze więcej zadowolonych smakoszy.
Cieszę się, że papryki smakowały i pozdrawiam🤩
Usuń