4.12.2020

szybkowar-papryka faszerowana...

Składniki:


papryka 8 sztuk większa, ryż 2 woreczki, mielona łopatka 35 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki



Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzony, dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, pokrojoną cebulą i koperkiem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryką ostrą, bułką odciśniętą z wody.

Z papryk odciąć czubki, zostawić, usunąć pestki i wypłukać pod zimną wodą. każdą paprykę nadziać do pełna farszem.

Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się na dnie papryka), wkładać papryki, nakryć odciętym czubkiem, wlać wodę i zamknąć, po zagotowaniu gotować 25 minut.

Szybkowar otworzyć i dobrze wystudzić-łatwej się wyciąga i się nie rozlecą papryki - bardzo smaczna, sycąca papryka faszerowana i przygotowana w szybkowarze jest doskonałym posiłkiem na obiad i na kolację, smakuje również na zimno..........SMACZNEGO!!!

 

5 komentarzy:

  1. Właśnie się gotują, na moje imieniny. 5 listopada - Elżbiety. Oby tylko się udały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego najlepszego w Dniu Imienin smacznie życzę💐💐💐

      Usuń
  2. Elżbieta K11/05/2022

    Dziękuję,za życzenia,
    napiszę jak smakowały, gdy już będę wolna 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Udały mi się te papryki od Ciebie, dziękuję, polecam tę potrawę i Twój przepis na moim blogu

    https://uelizki.blogspot.com/2022/11/papryka-faszerowana-z-szybkowara.html

    Proszę zajrzeć, sprawdzić i jednocześnie, jeśli to możliwe wyrazić zgodę by mogło tak pozostać.

    Życzę radości z gotowania i jeszcze więcej zadowolonych smakoszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że papryki smakowały i pozdrawiam🤩

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!