Składniki:
mielone mięso z indyka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sos paprykowy ostry 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 3-4 łyżki, masło klarowane do smażenia - ile potrzeba
Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć z cukrem na złocisto, wystudzić.
Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, paprykę słodką, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 2 cm grubości.
Kotlety smażyć na gorącym maśle klarowanym na rumiano z każdej strony, potem pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 7 minut, potem bez przykrycia na dużym ogniu z każdej strony po 2 minuty - bardzo smaczne, pulchne, soczyste kotlety mielone z indyka, są najlepsze na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Nigdy nie miałam okazji próbować kotletów mielonych z indyka, więc chyba czas najwyższy sprawdzić, jak one smakują! Ja akurat przepis znalazłam na stronie https://foodo.pl/pieczone-kotlety-mielone-z-indyka/ , bo wszystko dokładnie jest wyjaśnione i myślę, że bez żadnego problemu uda mi się coś takiego przygotować na obiad.
OdpowiedzUsuń