29.11.2020

pyszne udka kurczaka w musztardzie...

Składniki:


udka kurczaka 2 sztuki duże, musztarda 2 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, woda 1/2 szklanki



Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: pałka i podudzie, odciąć kuperek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszać musztardę Prymat z piwem i miodem z papryką, kucharkiem, pieprzem mielonym i zostawić w lodówce na całą noc.

W garnku rozgrzać olej rzepakowy, porcje udek obtoczyć w mące pszennej i kłaść na tłuszcz.

Smażyć na rumiano z każdej strony razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, na koniec obrócić porcje i bez przykrycia smażyć z 5 minut - udka kurczaka w musztardzie z cebulą,czosnkiem są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!