27.11.2020

kotlety pieczarkowo-ryżowe...

Składniki:


ryż 3 woreczki, pieczarki 70 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól 1-2 łyżeczki, tarta bułka 1-1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba



Ryż ugotować w nie osolonej wodzie do miękkości i dobrze odcedzić z wody, pieczarki rozdrobnić w rozdrabniaczu.

Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem, do cebuli dodać pieczarki, kostkę rosołową i podsmażać z 10 minut na średnim ogniu co jakiś cza mieszając.

Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać sól, pieprz ziołowy i czarny, paprykę słodką, natkę pietruszki.

Wsypać tartą bułkę, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić.

Na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy - bardzo smaczne kotlety bez mięsa, połączenie ryżu z pieczarkami idealnie smakuje i na ciepły obiad i na zimno z ulubionym sosem lub surówką.........SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!