10.11.2020

pyszna babka pomarańczowa czarno-biała...

Składniki:


mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mleko 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", margaryna miękka 100 gram, pomarańcze 2 sztuki, kakao 2 łyżki, mleko 4 łyżki



Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wlać mleko, dodać miękką margarynę, wbić jajka i mikserem wszystko wyrobić z 4 minuty na najwyższych obrotach, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję.

Z pomarańczy wycisnąć sok i wlać do ciasta, wymieszać mikserem.

formę do babki wysmarować margaryną, obsypać tartą bułką i wlać do formy 3/4 ciasta.

Do reszty ciasta wsypać kakao i wlać 4 łyżki mleka, mikserem wymieszać i wylać ciasto na do formy, widelcem delikatnie zamieszać.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, babkę piec około 55 minut do suchego patyczka, w formie bakę wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka jest bardzo łatwa, szybka do wykonania, bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna pomarańczą i wilgotna.........SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!