do wyrastania: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", olej 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka
następnie: mąka tortowa 60 dag, szczyptę soli, aromat waniliowy 3 krople, śliwki małe 70 dag
kruszonka: 150 gram mąki, 100 gram cukru i dolać oleju tyle aby powstała kruszonka
Składniki do wyrastania wkładać do miski wg podanej kolejności, składniki temperatura pokojowa, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 4 godziny bez mieszania.
Następnie wsypać i mikserem spiralami wyrobić gładkie nie za gęste ciasto.
Kruszonkę wyrabiamy ręką, kruszonką posypać śliwki na cieście.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - leniwe" drożdżowe jest bardzo łatwe do wykonania bez długiego wyrabiania i wyrastania a kruszonka na oleju jest i chrupiąca i mniej twarda........SMACZNEGO!!!
uwielbiam drożdżówki
OdpowiedzUsuń