28.09.2020

"leniwa" drożdżówka śliwkowa z kruszonką na oleju...

Składniki:


do wyrastania: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", olej 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka

następnie: mąka tortowa 60 dag, szczyptę soli, aromat waniliowy 3 krople, śliwki małe 70 dag

kruszonka: 150 gram mąki, 100 gram cukru i dolać oleju tyle aby powstała kruszonka

 

Składniki do wyrastania wkładać do miski wg podanej kolejności, składniki temperatura pokojowa, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 4 godziny bez mieszania.

Następnie wsypać i mikserem spiralami wyrobić gładkie nie za gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto włożyć do formy, na wierzchu poukładać całe małe śliwki bez pestek.

Kruszonkę wyrabiamy ręką, kruszonką posypać śliwki na cieście.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - leniwe" drożdżowe jest bardzo łatwe do wykonania bez długiego wyrabiania i wyrastania a kruszonka na oleju jest i chrupiąca i mniej twarda........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!