22.09.2020

lekka zupa z brukselką i kaszą jęczmienną na maśle...

Składniki:

brukselka 60 dag, marchew 3 sztuki średnie, kalafior 1 mniejszy, woda 2,5 - 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kasza pęczak 1/2 szklanki, kasza drobna wiejska 1/2 szklanki, masło 2 łyżki, śmietana 122% 100 gram, woda 1/2 szklanki, koperek 1 pęczek



Do garnka wsypać brukselkę obraną, pokrojoną marchew , pokrojony w cząstki kalafior, wlać wody i zagotować, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kaszę jęczmienną pęczak i drobną wiejską i gotować do miękkości brukselki z 40 minut.

Wsypać sól czosnkową, pieprz mielony, paprykę słodką, dodać masło i chwilę gotować.

Śmietanę wymieszać z wodą i wlać do zupy, tylko zagotować i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek - jedna z ulubionych w naszym domu zup jarzynowych z dodatkiem brukselki i kasz jęczmiennych, zupa jest pożywna i lekka........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!