30.07.2020

sypana szarlotka o smaku piernika...

Składniki:


jabłka szara reneta 1,3 kg, cukier 2 łyżki, sok z cytryny

1 łyżeczka kasza manna 2,5 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, palma 250 gram zimna, puder cukier - ile potrzeba



Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.

Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce.


Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać.

Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Musi być bardzo pyszna ta szarlotka. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!