30.07.2020

sernik pieczony na śliwkach kisielowych "odwrócony"...

Składniki:

jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie,, twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, śliwki 1 kg, kisiel wiśniowy 1 opakowanie


Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.

Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.

Do masy dodać odmrożony twaróg (wylać wodę z wiaderka)  z wiaderka (użyłam zamrożony, kupuję w promocyjnej cenie więcej i zamrażam, po odmrożenie twaróg z wiaderka czy na kg jest do pieczenia super), wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.


Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.

Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.

Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!