30.07.2020

pyszne kotlety z kiszonej kapusty z grzybami...

Składniki:

kiszona kapusta 1 kg, suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki, woda 1,5 litra, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, bułka tarta 4-5 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba

sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru, mąka 4 łyżki, śmietana 18% 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka


Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów.

Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić.

Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić.

Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety.

Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować do zagęszczenia sosu - pyszne kotlety z kiszonej kapusty z prawdziwkami suszonymi i sosem z gotowania kapusty sa bardzo smaczne jako samodzielne danie obiadowe..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!