Składniki:
kiszona kapusta 1 kg,
suszone grzyby prawdziwki 2 szklanki,
woda 1,5 litra,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
bułka tarta 4-5 szklanki,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
sos z wywaru: 0,75 - 1 litr wywaru,
mąka 4 łyżki,
śmietana 18% 100 gram,
kostka rosołowa 1 sztuka,
sól 3/4 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Grzyby suszone prawdziwki namoczyć w letniej wodzie na 1 godzinę, dodać do kiszonej kapusty, wlać wodę i gotować do miękkości kapusty i grzybów.
Durszlak postawić na pustym garnku i wylać kapustę z grzybami do durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić.
Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić.
Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety.
Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować do zagęszczenia sosu - pyszne kotlety z kiszonej kapusty z prawdziwkami suszonymi i sosem z gotowania kapusty sa bardzo smaczne jako samodzielne danie obiadowe..........SMACZNEGO!!!
Pyszne są te kotlety!
OdpowiedzUsuń