23.06.2020

z piekarnika w dobrej panierce skrzydełka Wacławy...

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg

marynata: przecier pomidorowy 3 łyżki, śmietana 12% 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, oregano 1 łyżeczka

panierka: mąka tortowa 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, sezam 3 łyżki, tarta bułka 3/4 szklanki, tymianek 1 łyżka

sos czosnkowy: ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, ogórek zielony 1 sztuka średni, koperek 1/2 pęczka, kefir naturalny 500 gram, majonez 4 łyżki


Ostrym nożem odciąć lotki (można je zamrozić i wykorzystać do zupy, wywaru), pozostałe skrzydełko przeciąć na połowę przez środek chrząstki, opłukane skrzydełka zalać zimną wodą i zostawić na godzinę.

Czosnek na tarce do czosnku zetrzeć do miski, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.

Wodę wylać, skrzydełka osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski, wlać marynatę i wszystko mocno natrzeć, nakryć talerzem i do lodówki na całą noc.

Z podanych składników dobrze wymieszać wszystko na panierkę.

Skrzydełka z marynatą obtaczać w panierce i kłaść do formy z papierem do pieczenia.

 Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie skrzydełka obrócić na drugą stronę i piec 30 minut, następnie na termo obiegu piec 10 minut.

Ogórek obrany zetrzeć na tarce na oczkach do marchewki, dodać resztę składników sosu czosnkowego, wymieszać.

Skrzydełka podać z sosem czosnkowym, pieczywem, frytkami, (u mnie były młode ziemniaczki) lub z czym się lubi  -  bardzo soczyste, kruche z chrupiącą panierką pieczone w piekarniku skrzydełka Wacławy, Wacławy dlatego, gdyż są to ulubione skrzydełka mojej bliskiej znajomej..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!