25.06.2020

ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką...

Składniki:

margaryna miękka 150 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 10 sztuk dojrzałe, duże, gruszki 3 sztuki dojrzałe, większe

piernikowa kruszonka: margaryna miękka 12,5 dag, cukier 100 gram, mąka tortowa 120 gram, przyprawa do piernika 2 łyżki


Do miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch, na cieście poukładać obrane dojrzałe gruszki i śliwki dojrzałe bez pestek.

W misce po cieście z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.

Kruszonkę rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z owocami, smaku dodaje chrupiąca kruszonka cynamonowa........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!