1.06.2020

z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem, śmietaną...

Składniki:

grzyby prawdziwki mrożone 70 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, woda 3 litry, śmietana kwaśna 12% 200 gram, woda 1 szklanka, mąka 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek suszony 1 łyżka, makaron ugotowany - ile potrzeba


Grzyby świeże zamrażam po krótkim zblanszowaniu, do woreczka i do zamrażalnika, przed gotowaniem odmrażam w misce.

Odmrożone grzyby nożyczkami kroję na drobniej w misce, kilka zostawiam większych do dekoracji na talerzu.

Rozdrobnioną włoszczyznę na smalcu w garnku podsmażam z 5 minut co jakiś mieszając, do garnka wsypuję pokrojone grzyby z wodą po odmrożeniu, dolać wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. - zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest najlepsza........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!