30.05.2020

drożdżówka z rabarbarem i kruszonką...

Składniki:

drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 70 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, mleko letnie 1,5 szklanki, żółtka 3 sztuki, jajka 1 sztuka, olej 1/2 szklanki, masło miękkie 2 łyżeczki, rabarbar 4 łodygi duże, grube

kruszonka: miękkie masło 100 gram, cukier 100 gram, mąka tortowa 100 gram, kakao 1 łyżka

lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki


Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut aby drożdże zaczęły się pienić.

Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło.

Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto.

Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut.

Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe - najlepsza, łatwa, smaczna, lekka, puszysta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli upiec wieczorem i od rana można zajadać.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Pyszne, właśnie jem sobie kawałek takiego drożdżowego ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!