Składniki:
wiśnie bez pestek 1 kg,
cukier 2 szklanki,
goździki 6 sztuk,
woda 4 litry, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
kasza manna 1,5 szklanki,
mleko 1/2 litra,
woda 1/2 litra,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżka,
masło 1 łyżeczka
Wiśnie umyć pod zimną wodą, pestki wydrylować w drylownicy do wiśni, wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować z 15 minut na średnim ogniu.
Kisiel wiśniowy wymieszać w szklance zimnej wody, wlać do zupy, zamieszać i zagotować tylko do zagęszczenia zupy, odstawić do wystudzenia.
Kaszę manną ugotować na mleku z wodą, z masłem solą, cukrem, wystudzić.
Zupę wiśniową chłodną podawać z porcją kaszy manny - zupa wiśniowa z kaszą manną to wspomnienia dzieciństwa z wakacji u babci, taką zupę bardzo zajadaliśmy ze smakiem........SMACZNEGO!!!
Świetny pomysł, na pewno wypróbuję ten przepis. Jednak, zamiast kiślu, który zawiera różne barwniki i aromaty, ja dodałabym po prostu mąkę ziemniaczaną.
OdpowiedzUsuńTeż dobry pomysł, pozdrawiam...
Usuń