21.12.2019

wigilijne placki z brukwi, ziemniaków ze śledziem w śmietanie...

Składniki:

brukiew 2 sztuki mniejsze, ziemniaki 8 sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba

śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 330 gram


W robocie (babcia tarła na tarce) zetrzeć na tarczy do ziemniaków jako pierwsze: brukiew, cebule, czosnek.

Do drugiej miski zetrzeć ziemniaki, wsypać je na drobne sito i zostawić do odcieknięcia soku.

Do startej brukwi dodać jajka "M", sól, pieprz, majeranek, ziemniaki niech dobrze odciekną.

Wodę z ziemniaków delikatnie wylać i osad mąki ziemniaczanej dodać do brukwi z ziemniakami.

Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko, Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony.

Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno pokroić, wsypać do miski, dodać cukier, pieprz, ocet, wymieszać, wlać śmietanę i wymieszać - takie placki z brukwi i ziemniaków to historia mojej babci, w czasie wojny i po wojnie na Kaszubach było biednie, takie placki ze śledziem w śmietanie były na Wigilijną kolację, było smacznie i sycąco, zrobiłam tak jak moja babcia opowiadała........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!