Składniki:
buraki gotowane 1 kg,
smalec 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
jabłko 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1 łyżka
Na pole indukcji kładziemy 1 arkusz ręcznika papierowego, stawiamy garnek i włączamy indukcję.
Dodać do garnka smalec, stopić, wsypać pokrojoną cebulę, jabłko, wsypać cukier i podsmażyć do złotego koloru, co jakiś czas zamieszać.
Do cebuli dodać starte w blenderze na tarczy do warzyw ugotowane buraczki, wymieszać, dodać pieprz, sól, ocet i podsmażać z 3 minuty mieszając.
Wsypać mąkę pszenną do buraczków i szybko łyżką wymieszać, podsmażać z 1 minutę, buraczki gotowe.
Ręcznik papierowy pod garnkiem, patelnią, czajnikiem chroni płytę przed zarysowaniem, można swobodnie poruszać garnkiem, mieszać na patelni, przy okazji wchłania tłuszcz, który pryska z patelni, wtedy zalecam położyć 2 porcje ręcznika aby więcej wystawał poza patelnię. Jeśli papier jest czysty to można gotować na nim ponownie.
Przy dłuższym smażeniu naleśników, placków papier szybciej żółknie od gorącej patelni i wtedy kładę nowy - buraczki zasmażane z cebulką i jabłkiem są pysznym dodatkiem do drugich dań, przy okazji doradzę, jak zadbać o płytę indukcji, gotuję tak zawsze na ręczniku papierowym, moja płyta prawie 2 letnia jest jak lustro a używam dużo, brak zarysowań,polecam!
Dzięki za te wskazówki, przekażę dalej :) Zawsze się denerwuję jak jestem u córki, boję się że przez przypadek uszkodzę ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne wskazówki! Idealnie nadają się dla laika gotowania - takiego jak ja :D
OdpowiedzUsuń