Składniki:
piersi kurczak podwójne 2 sztuki duże,
przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 4 sztuki,
ząbki czosnku 8 sztuk,
woda 3 szklanki
Dwie duże podwójne piersi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie rozłożone piersi przyprawą z każdej strony, piersi złożyć i ciasno owinąć nicią, schować do lodówki na kilka godzin.
Na gorącym oleju piersi zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz, podsmażyć na tym oleju po piersiach pokrojone cebule, ząbki czosnku.
Do cebuli włożyć piersi, wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości piersi około 45 minut, usunąć nitkę i podawać na ciepło lub na zimno - duszone piersi kurczaka z dodatkiem cebuli, czosnku sa bardzo smacznym daniem podanym na ciepło na obiad ale i też na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Super to wygląda!
OdpowiedzUsuńJestem na etapie odkrywania i uczenia się gotowania i chce aby było dobrze i zdrowo:) Dzieki za fajny przepis! Nie ukrywam, że mam do polecenia jedną fajną rzecz. Czarny czosnek! Świetna sprawa. Znaleźć go można tutaj: tutaj polecam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za nius o czarnym czosnku, chętnie skorzystam,bo opis na stronie brzmi ciekawie i nie jadłam w tej wersji czosnku, pozdrawiam...
Usuń