11.10.2019

kiszona kapusta z grzybami,kiełbasą...

Składniki:

szybkowar: kapusta kiszona 2 kg, grzyby prawdziwki suszone zmielone 3 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 szklanki

smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kiełbasa wiejska 3 długie sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa wpłynie 2 łyżeczki


Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiku z 2-3 liściem laurowym-nie ma robaków ewentualnych) zalać 2 szklankami wody i w szybkowarze gotować 30 minut.

W większym garnku na smalcu grzybowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub zwykłym (kapusta na smalcu jest lepsza w smaku) podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać.

Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku. - kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo smaczna i do obiadu, do krokietów, do pieczywa, do łazanek, z kaszą gryczaną............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!