10.10.2019

domowy smalec z prawdziwkami...

Składniki:

słonina wieprzowa bez skóry 70 dag, prawdziwki pokrojone 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek posiekany 1 łyżka


Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.

Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.

Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia - domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia...........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. taki smalczyk z chęcią bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/14/2019

    Ja bym zblendowała skwarki a grzybki starła na grubych oczkach... A po co ten koperek? całkiem mi nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!