Składniki:
słonina wieprzowa bez skóry 70 dag,
prawdziwki pokrojone 2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
koperek posiekany 1 łyżka
Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.
Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia - domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia...........SMACZNEGO!!!
taki smalczyk z chęcią bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńJa bym zblendowała skwarki a grzybki starła na grubych oczkach... A po co ten koperek? całkiem mi nie pasuje.
OdpowiedzUsuń