Składniki:
wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko:
ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem,
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąką tortowa 80 dag,
sól 1 szczypta,
aromat migdałowy 2 krople
dodatki: śliwki, jabłka z kompotu ok. 1 kg,
kisiel truskawkowy 2 opakowania
kruszonka: mąka krupczatka 200 gram,
margaryna miękka 15 dag,
cukier 100 gram
Ugotowane w kompocie jabłka ze śliwkami odsączyć z soku, w misce wymieszać z kisielem, cukier nie potrzebny, kompot był słodzony.
Składniki do dużej miski dodajemy wg podanej kolejności składników - NIE MIESZAĆ - nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Blacha 34x28 cm z papierem do pieczenia, ciasto dużą łyżką wymieszać do gładkiej masy, wyłożyć do blaszki, na ciasto nakładać owoce z kompotu.
Składniki na kruszonkę wyrobić na kruszonkę, palcami lub mikserem, kruszonkę rozsypać na owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby owoce w kisielu stężały - idealne ciasto dla zapracowanych, sypie się składniki, nie miesza i całą noc w misce dojrzewa, owoce, dodatki dajemy jakie lubimy..........SMACZNEGO!!!
mniammm pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńjak ja lubię ciasta drożdżowe:)
OdpowiedzUsuń