11.09.2019

pyszne, łatwe kalafiorowo warzywne kotlety...

Składniki:

kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr

mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 380 gram


Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.

Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.

Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić.

Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.

Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!