Składniki:
papryka czerwona słodka 6 sztuk,
sól himalajska 2 łyżki,
cebula cukrowa 1 sztuka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
cukier 2 łyżki,
ocet winny czerwony 1 łyżka,
olej słonecznikowy 2 łyżki,
oliwa czosnkowa 1 łyżka,
koperek posiekany 1/2 pęczka
Papryki czerwone słodkie oczyścić z pestek, miąższu, opłukać, pokroić w droną kostkę do większej miski, wsypać sól, dobrze wymieszać i zostawić na 30-40 minut na blacie kuchennym z dwa razy wymieszać - później już nie soli się sałatki.
Paprykę wylać na durszlak aby odciekła solanka, papryka jest miękka i dobrze smakuje w sałatce.
Cebulę obrać i drobno pokroić do miski, wsypać cukier, pieprz mielony, wlać olej i oliwę, ocet winny i dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Wsypać paprykę z durszlaka, posiekany koperek, wymieszać, porcję sałatki nałożyć do słoika 0,5 litra, zakręcić i jest gotowa sałatka na wynos na lunch do pracy, na piknik, na wyjazd i również do obiadu jako surówka - pyszna, zdrowa, lekka sałatka z papryki na słodko-kwaśno, taką sałatkę mąż lubi w słoiku zabrać do pracy, do tego np bułka z serkiem topionym i jest dla męża dobry lunch.........SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńJest smaczna, polecam
Usuń