17.09.2019

łatwe ciasto piernikowe z pomarańczami, nerkowcami,dżemem...

Składniki:

jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z pomarańczy 3 sztuki, przyprawa do piernika 1 opakowanie, skórki z pomarańczy 3 sztuki, orzechy nerkowca 100 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dżem kwaskowaty 280 gram słoik, cukier puder 1 szklanka, wrząca woda 1 łyżka


Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok.

Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.

Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą.

Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć.

Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru. - pyszne, mocno aromatyczne bardzo łatwe ciasto ucierane piernikowe, smak wzmacnia pomarańcza, dżem kwaskowaty..........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!