4.08.2019

smaczny brzoskwiniowo-arbuzowy z czekoladą sernik na zimno...

Składniki:


woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek,  ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka,  esencja waniliowa 1 łyżeczka, brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe, arbuz około 50 dag, galaretka owoce leśne 2 opakowania, galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania, czekolada z orzechami mleczna 200 gram


Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników  200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.

Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.

Na prawie stężałą galaretkę pokruszyć na kawałki ciastka, delikatnie je przycisnąć w tężejącą galaretkę, do lodówki do mocnego stężenia.

Czekoladę połamąć na kawałeczki, żelatynę deserową rozmieszać rózgą w gorącej wodzie z cukrem pudrem, esencją waniliową i wystudzić, może być też  trochę letnia, dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président i rózgą szybko dobrze  połączyć składniki.

Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, od razu przełożyć do formy i pojemników, schować do lodówki.


Galaretki krystaliczne rozmieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do tężenia w lodówce.

Arbuz  taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc -  twaróg Sernikowy z Mascarpone Président również idealnie pasuje do serników na zimno, najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka..........SMACZNEGO!!!

Tajemnice doskonałego sernika

2 komentarze:

  1. Kusisz mnie okrutnie, a ja muszę się odchudzać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za mocno kaloryczny i porcyjka podwójna nie zaszkodzi, można z czekolady zrezygnować w serniku....pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!