7.08.2019

"odwrócone" kruszonkowe ciasto z truskawkami,malinami w kisielu...

Składniki:

truskawki z kompotu 2 szklanki, rabarbar 1 pęczek, cukier 3,4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie

mąka pszenna 2 szklanki, margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, sól 1 szczypta,


Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.

Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.

Na owoce wysypać całą kruszonkę.

Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.

Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.

Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!