12.08.2019

kasza jaglana z warzywami i piersią kurczaka na ostro...

Składniki:

kasza jaglana 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, marchew młoda 5 sztuk, kapusta młoda 1/2 główki lub 1 mniejsza, papryka czerwona 3 sztuki, cukinia 2 sztuki średnie, przyprawa do kebab-gyros 1 opakowanie, pieprz cayenne 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki, pierś podwójna z kurczaka 1 porcja, koperek świeży 1 pęczek


Kaszę jaglaną wsypać do garnka, z dwa razy zalać zimną wodą i wylać wodę, wlać wodę i tylko zagotować, wodę znowu wylać, teraz wlać wodę do gotowania, posolić do smaku, od zagotowania gotować z 20 minut kilka razy mieszając.

Ugotowaną kaszę jaglaną wylać na drobne duże sito, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia wody na sitku.

Na oleju w garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku.

Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.

Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy.

Pierś pokroić na porcje, włożyć na wierzch warzyw, posypać z każdej strony przyprawą do kebab-gyros, pieprzem cayenne, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, pierś można później pokroić na kostkę i dodać do kaszy ,warzyw i będzie sałatka na zimno, przed podaniem posypać koperkiem - pyszne danie z warzyw, kaszy jaglanej z piersią kurczaka lub bez i na obiad i na kolację ale również na zimno a`la sałatka np. do pracy...........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!