21.07.2019

z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka...

Składniki:
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 100 gram, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, truskawki świeże 70 dag, palma miękka 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram cukier wanilinowy 1 opakowanie

Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze i pod przykryciem zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto.

Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki.

Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić dobrze - pyszna, aromatyczna, lekka drożdżówka z truskawkami, smakuje dodaje drożdżówce chrupiąca, waniliowa kruszonka...........SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!