10.06.2019

ogórki małosolne na sucho kiszone w worku...

Składniki:

ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg, zestaw do kiszenia 1 porcja, sól kamienna 2-3 łyżeczki


Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę.

Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki.

Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.

Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.

Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne., przechowywać w lodówce.

Ja ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól - ogórki małosolne przygotowane na sucho bez wody tylko w zamkniętym worku są bardzo smaczne kruche, szybko gotowe do zjedzenia...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!