7.06.2019

nocne-leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką...

składniki:

składniki temperatura pokojowa dodawać wg podanej kolejności do miski większej:
pokruszone drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki widelcem rozbełtane, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 70 dag przesiana, sól 1 szczypta, aromat arakowy 3 krople = SKŁADNIKÓW NIE MIESZAĆ!


Miskę nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.

Mikserem spiralami z 3 minuty wyrobić składniki, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać gęsto truskawki.

Kruszonka kokosowa: wiórki kokosowe 100 gram, masło miękkie 15 dag, mąka krupczatka 100 gram, cukier 100 gram, ręką lub spiralami miksera utrzeć kruszonkę, posypać ciasto z truskawkami.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - idealne ciasto drożdżowe, idziesz spać a ciasto sobie pracuje, rano jest gotowe do pieczenia, najlepiej smakuje z owocami...SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!