22.05.2019

pyszne naleśniki z twarogiem i musem dżemowym...

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1-2 szklanki, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki

twaróg śmietankowy 50 dag, śmietana 18% 200 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier puder 1 łyżka

dżem domowy czekośliwka lub inny 250 gram, woda gorąca 1/2 szklanki


Mąkę, cukier puder, sól, jajka, olej, mleko, szklanka wody gazowanej - jeśli trzeba to dolać więcej wody aby ciasto było dość płynne, dobrze mikserem wymieszać i odstawić na 40 minut.

Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować trochę olejem, na bardzo gorącej smażyć cienkie, złociste naleśniki.

Dżem blenderem zmiksować z gorącą wodą na mus, wystudzić.

Twaróg śmietankowy widelcem wymieszać ze śmietaną, pudrem cukrem, wanilinowym cukrem.

Smarować twarogiem naleśniki, zawijać w rulony, przed jedzeniem polać musem dżemowym.

- naleśniki są bardzo delikatne, miękkie, twaróg śmietankowy z wanilią doskonale pasuje do naleśników, z musem dżemowym jest pyszna kolacja i z kawą zbożową z mlekiem.............SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!