31.03.2019

szybkowar-żeberka w sosie cebulowym...

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg, smalec 1 łyżka, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 6 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki


Porcje żeberkowe obtoczyć w przyprawie do gulaszu i w mące pszennej, w garnku szybkowara na smalcu mocno zrumienić żeberka z każdej strony, odkładać na talerz.

Następnie wsypać pokrojone cebule, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać na złoty kolor.

Do cebuli ponownie dodać żeberka, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.

Żeberka z szybkowara wyjąć na talerz, wywar przelać do rondelka, wsypać mąkę pszenną i blenderem wszystko zmiksować, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - pyszne żeberka wieprzowe duszone w cebuli w szybkowarze są bardzo smaczne, mięciutkie, soczyste, sos z cebuli pasuje idealnie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!